In het centrum van Deventer is in en rondom de oude kazerne De Boreel een groot winkelcentrum ontstaan. In de nieuw gebouwde kelder is plaats voor 700 auto’s. Daar bovenop zijn in twee blokken winkels, entertainment en horeca gevestigd. Op de winkels zijn ook nog ruime luxe appartementen met een groot gezamenlijk dakterras geplaatst.

De nieuwbouw van de Boreel is door DC vastgoed als een Design & Build project ontwikkeld. Het is het eerste grote project in Nederland dat volledig met een BIM tot stand is gekomen. Vibes heeft daarbij aan de wieg gestaan. Integrale samenwerking tussen gemeente, architect, constructeur, installateur, ontwikkelaar, gebruikers, bouwer en toeleveranciers vond plaats met inzet van het 3D/BIM.

Zo is tijdens de massastudiefase al met een drukketelsessie een onderzoek gedaan naar 15 varianten, waarbij kosten en baten met het BIM werden bepaald. Tijdens het ontwerpproces werden alle vormen en detaillering in het BIM geplaatst en werd de informatie van de bouwer en toeleveranciers direct verwerkt. Ook is de bouwplanning gesimuleerd middels het koppelen van het BIM aan de activiteiten in de planning.

Elke dag kan nog steeds ervaren worden of aan de gestelde doelstellingen is voldaan. Want met het BIM is voorafgaand aan de bouw een film gemaakt van de toekomstige situatie, die deze doelstelling weer gaf. Vergelijk de echte Boreel met deze animatie en u zult versteld staan van de kwaliteit van deze voorspelling. Ga voor de animatie naar: Youtube

Naam: Nieuwbouw De Boreel

Plaats: Deventer

Opdrachtgever: DC Vastgoedontwikkeling

Architect: Jo Crepain en Engelman Architecten

Levering: Massastudies, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp, ontwerpintegratie en clashcontroles t/m bouw, vergunningsaanvragen, bouwkundige werktekeningen voor de bouwer en productietekeningen voor prefab beton, revisietekeningen.

 Boreel1