Het nieuwe kantoorgebouw van KlokGroep is volgens planning eind 2016 betrokken. Dit unieke gebouw herbergt eveneens een showroom waarin 4 woningen op werkelijk formaat gerealiseerd worden! Uitgangspunt is dat de medewerkers zich thuis voelen in een inspirerende omgeving met een innovatieve uitstraling naar (toekomstige) kopers en huurders.

Het belang van een goede voorbereiding
Een dergelijk gebouw dat aan de hoogste eisen moet voldoen, vraagt veel in voorbereiding en uitvoering van de bouw. KlokGroep heeft Vibes Building Engineers gevraagd om een essentiële rol hierin te spelen. Zij hadden goede ervaringen opgedaan met onze werkwijze in eerdere projecten en vertrouwden ons de ontwikkeling van hun eigen kantoor toe. Een prestige project vol uitdagingen, dat geen fouten toelaat. Dat deze opdracht ons gegund is, voelen wij als een bevestiging voor onze toegevoegde waarde.

Hoe verkrijg je een open uitstraling, maar toch een stevige constructie?
Vanaf de opzet heeft Klokgroep ons betrokken bij de ontwikkeling van het gebouw. Zo konden wij goed meedenken met alle eisen die aan dit bijzondere kantoorpand worden gesteld. Er is gekozen voor houtskeletbouw in combinatie met een stevige staalconstructie. Op die manier kon de open uitstraling verankerd worden in een stevige basis en kon bouwsnelheid worden gegarandeerd.

Optimale samenwerking leidt tot het gewenste resultaat
Wij zijn met alle co-makers gedurende enkele weken bij KlokGroep op de werkvloer aanwezig geweest. Met de input van constructeur, architect, staal- en gevelbouwer en vloerleverancier en uiteraard de betrokkenen van KlokGroep zelf, hebben we het Voorlopig Ontwerp t/m Definitief Ontwerp, de stukken voor de aanvraag omgevingsvergunning en de bouwkundige tekeningen voor uitvoering gereed gemaakt. Alle inspanningen hebben ertoe geleid dat dit bijzondere pand qua duurzaamheid zelfs een BREEAM-excellent certificering krijgt.

“Supergaaf kantoor”
Maurice Nijenhuis, projectvoorbereider bij KlokGroep: “Het kantoorgedeelte is gisteren in gebruik genomen, het ziet er supergaaf en superstrak uit. Zelf zit ik nog in de bouwkeet buiten het pand om de kruisbestuiving met de uitvoerder zo goed mogelijk te houden. De showroom wordt ook dit jaar nog opgeleverd, waarna de inrichting hiervan met de 4 woningen kan starten.”

2 opleveringen van hetzelfde pand
Hij is zeer te spreken over de samenwerking met Vibes tijdens het hele ontwerp/ uitvoer traject. “We hebben eigenlijk 2 opleveringen gehad: een nu met de oplevering van het gebouwde pand, maar 9 maanden geleden hadden we de eerste oplevering van het virtuele gebouw. Deze werkwijze is fantastisch. We zijn in september met zijn allen het hok in gegaan en hebben in een krap half jaar tijd met ons allen een bijna perfect model gemaakt. Die goede drive van iedereen was te merken in de verschillende onderdelen van het project. Vroeger dacht je na tijdens de uitvoering, nu kun je al aan de voorkant van het project de kritische details bekijken en aanpassen indien noodzakelijk. Maurice ter Stal van Vibes wist al voor de bouwaanvraag dat bepaalde technische details anders moesten. Hij kon hier de andere co-makers vervolgens goed op aansturen.”

HSB door Vibes uitwerken bleek gouden greep
“Al in de ontwerpfase hebben we besloten dat we de HSB (Houtskeletbouw) constructie in eigen hand wilden houden. Daarom hebben we Vibes ingeschakeld, de samenwerking met hen gaat zo soepel dat hen als interne partij beschouwen. Dat bleek een gouden greep: tijdens de productie van de HSB elementen werden knooppunten en struikelpunten continu aangepast. Martin Leeuwerink van Vibes heeft hier een echte topprestatie geleverd, in 4 maanden tijd heeft hij meer dan 100 verschillende HSB modellen gerealiseerd, soms maakte hij om de 2 of 3 dagen een aangepast model. Als we dit niet op deze wijze hadden aangepakt, was ons pand nooit op tijd af geweest!”

Wel druk, maar geen negatieve stress
“Een project als dit levert heel veel druk op, veel tijdsdruk, een bijzonder gebouw en dan ook nog voor jezelf. Gelukkig is de samenwerking met Vibes heel goed geweest. Zij hebben binnen de ontwerpfase een voortrekkersrol gespeeld. Als je met 10 man in een hok zit, merk je wel wie er mee kunnen komen. Maurice en Martin van Vibes hebben de co-makers die minder bekend waren met BIM er doorheen getrokken. Het gevolg is dat ik met een brede grijns door het nieuwe kantoor rondloop.”

Over de toekomst kan Maurice Nijenhuis kort zijn: “De output van de modellen is nu al gigantisch en we willen graag samen met Vibes kijken hoe we nog meer informatie uit de modellen kunnen halen. Door de inzet van BIM waren er heel weinig faalkosten in maatvoering en is de krappe planning gehaald. Dit komt mede door de kwaliteit en flexibiliteit van Vibes. Ik blijf in de toekomst graag werken met de jongens van Vibes.”Projectgegevens:

Naam: KlokGroep nieuwbouw eigen kantoor en showroom

Plaats: Nijmegen

Opdrachtgever en aannemer: KlokGroep

Architect: Bijl Architecten

Installateur: Van Losser installaties
 
Constructeur: ABT

Levering (door Vibes): Opstellen 3D model LOD300 bouwkundig en installatietechnisch t.b.v. inkoop en clashcontrol, Bouwaanvraag, Werktekeningen (LOD400), Breeam werkzaamheden, coördinatie co-makers
 20161115 100535