fototekening villaAfgelopen winter zijn de twee vrijstaande woningen, in de nieuwbouwwijk de Vijfhoek te Deventer succesvol opgeleverd door bouwbedrijf Van Laar. De werkwijze van Van Laar met deze ‘prefab + woningen’ is gericht op het assembleren op de bouwplaats. Dit sluit aan op de visie van Vibes. Deze werkwijze vergt echter een uitgekiende afstemming aan de voorkant van het bouwproces. Met de kennis en kunde van Vibes proberen wij Van Laar hier in zo goed mogelijk te ondersteunen en adviseren.

 

Werkvoorbereiding         
Vibes heeft voor dit project de aannemer Van Laar ontlast tijdens de werkvoorbereiding door assistentie te verlenen in deze fase.      
We hebben het BIM-model gereed gemaakt voor de co-makers, zodat zij kunnen starten met hun aspectmodellen. De aspectmodellen komen retour en worden samengevoegd zodat de clashcontrole kan worden uitgevoerd. In goed overleg met de aannemer doorlopen we het samengestelde model waarna de clashrapportage wordt opgesteld. Voor deze werkzaamheden heeft Vibes aangeboden om op locatie te werken bij Van Laar op kantoor. Door het creëren van korte lijntjes wordt het werkvoorbereidingstraject versneld en de kans op communicatie fouten wordt verminderd. In het artikel ‘Het moderne vakwerk’ in maandblad Aannemervak, april 2017, worden enkele voorbeelden belicht, waarin de meerwaarde van het intensieve voortraject van de werkvoorbereiding wordt besproken.https://www.aannemervak.nl/bouwpraktijk/bim/het-moderne-vakwerk/

dorpel fototekening2
De dorpel van de raampartij op de verdieping is niet in het werk afgeschuind maar vooraf goed uitwerkt. “Hij is zo gestort.”
[Links een aanzicht uit Solibri tijdens de werkvoorbereiding, Rechts een foto van de werkelijkheid op de bouw, aangeleverd door Van Laar.]

Klaar voor uitvoering       
Als de aspectmodellen uitgeengineerd zijn, alle clashes zijn verwerkt en de aannemer de modellen akkoord heeft bevonden voor productie, is het LOD-400 model gereed. Het LOD-400 model betreft voor Vibes een prima uitgangspunt voor het opstellen van de uitvoeringstekeningen en uitrekstaten voor de aannemer. De aannemer kan op basis van de uitrekstaten, die rechtstreeks uit het model komen, de benodigde materialen bestellen. En met de werktekeningen onder de arm, of tegenwoordig digitaal op de Ipad, kan Van Laar starten met de realisatie van de twee vrijstaande Villa’s.