In het plaatsje De Mortel, vlakbij de grens van Noord Brabant en Limburg, is in opdracht van Gemeente Gemert-Bakel een gebouw gepland waarin verschillende functies met een openbaar karakter worden gehuisvest. Het gebouw zal onderdak bieden aan een school, peuterdagverblijf, gymzaal, dorpshuis en een gezondheidscentrum. Ook wordt een PIN-automaat opgenomen.

Het project is na een prijsvraag verworven door Bouwbedrijf Ponjé die het zal realiseren als een IPD-project en dus zorg draagt voor architectuur, integratie van bouwkundig, elektrotechnisch en werktuigbouwkundig ontwerp. Ook zal Ponjé gedurende tien jaar het onderhoud voor zijn rekening nemen. Het gebouw is als een cluster van verschillende bouwvolumes opgezet om niet te detoneren in het bescheiden dorp. Vanwege de vele verschillende functies is de bouwkundige en installatietechnische opzet erg complex: om tot een goed geïntegreerd ontwerp te komen is gekozen om het als BIM-project uit te voeren. Vibes is aangetrokken om het gebouw bouwkundig te modelleren en de 3D-modellen van constructeur en installateurs te coördineren.

Aanvang bouw: derde kwartaal 2012, geplande oplevering: medio 2013

De multifunctionele accommodatie is nu, december 2013, bijna opgeleverd. Foto's kunt u zien op de website: http://www.kleinerf.nl/webs/MFA_DeSprank.htm

Naam: Multifunctionele accommodatie

Plaats: De Mortel

Opdrachtgever: Gemeente Gemert-Bakel

Aannemer: Bouwbedrijf Ponjé, Handel

Architect: KOW Architecten, Eindhoven

Constructeur: Verhoeven Leenders, Volkel

Werktuigbouwkundig ontwerp en uitvoering: Kuijpers Installaties, Helmond

Elektrotechnisch ontwerp en uitvoering: Hendriks Installatietechniek, Gemert-Bakel

Levering: Bouwkundig model op het niveau van uitvoeringstekeningen, 3D-coördinatie en –integratie met constructeur en installateurs, bouwkundige tekeningen voor het definitief ontwerp, bouwkundige tekeningen en toetsing bouwbesluit voor de aanvraag van de Omgevingsvergunning.

 DeMortel5