In Gorredijk ontwikkelt Bouwbedrijf Lont 29 ruime gezinswoningen met veel sfeer en karakter. Deze rijwoningen en half vrijstaande woningen komen in de nieuwe wijk Mooi Loevestein. Er zijn verschillende opties om de woningen naar de eigen smaak in te delen. Ze beschikken over een royale achtertuin; mét parkeren op eigen erf èn ruimte voor een eventuele garage.

Mooi Loevestein is een van de projecten waar de Lont Basiswoning ingezet wordt. Deze basiswoning heeft een vaststaande constructie, maar met opties is de woning op diverse wijzen in te delen. Vibes is betrokken bij meerdere projecten van Lont en ook voor dit project hebben zij voor onze efficiënte werkwijze gekozen.

Wat maakt dit project anders?

Bij het project Mooi Loevestein hebben wij een database opgezet, waarin alle standaardgegevens van de woningen en de opties zijn verwerkt. Hiermee kunnen wij op eenvoudige wijze de wensen van de koper doorvoeren in de 3D modellen. We kiezen uit de database de onderdelen die de koper wil toevoegen aan zijn woning en assembleren zo de gehele woning. Wil de koper dit weer aanpassen, dan is met een druk op de knop de woning aangepast. En dat inclusief alle maatvoering, gegevens voor constructeur, installateur en andere co-makers.

Herbruikbare database

Bij dit eerste project is de database eenmalig opgezet. De standaardgegevens blijven voor elke basiswoning in elk project hetzelfde. Daarom kan de database ook voor andere projecten gebruikt worden. Dit levert in de toekomst veel tijdwinst op.

“Drag en drop”

Tijdens het assembleren worden de verschillende opties eenvoudig in de modellen toegevoegd en gewijzigd. Dit levert tijdwinst op, geeft meer inzicht en verkleint de kans op faalkosten. De modellen worden met de co-makers uitgewisseld. Aannemer en co-makers kunnen erop vertrouwen dat de gegevens kloppen, ook van de opties. Zij kunnen deze modellen als input gebruiken voor hun eigen werkzaamheden, waarna de definitieve modellen weer door ons ingezet worden.

De kwaliteit van de modellen is gegarandeerd doordat de gegevens in de database van tevoren worden vastgesteld, ingevoerd en niet meer veranderd worden. Een duidelijk voorbeeld hiervan is te zien in bijgaande afbeelding, waar goed te zien is dat de verschillende opties vanaf een vast punt wordt ingeladen. Indien men een andere aanbouw kiest, wordt deze vanaf hetzelfde standaardpunt geplaatst, waardoor alle informatie klopt.

database 1database 2

Links ziet u een overzicht uit de database met de basis en verschillende opties. Rechts ziet u de basis waar een uitbouw met achtergevel aan geplaatst is. Op deze wijze is het eenvoudig om een woning te assembleren.

Direct inzichtelijk

De woningen en de opties zijn als legoblokjes in elkaar te schuiven. Dit is direct inzichtelijk in een overzichtelijk 3D model. Wil de koper zien hoe een grotere uitbouw staat, of een dakraam of andere opties, dan kan dit met een druk op de knop aangepast worden.

Vibes Building Engineers is een van de voorlopers op het gebied van BIM in Nederland. Deze ontwikkelingen gaan weer een stap verder, waarbij wij BIM inzetten in de koppeling met een database om de ontwikkeling van woningen een nieuwe impuls te geven. Hiermee is het mogelijk om een basiswoning te ontwikkelen en toch iedere koper zijn eigen accenten te laten leggen en veel keuzevrijheid te bieden voor een goede prijs. Wij verwachten dat deze methode in de nabije toekomst veel vaker zal worden toegepast. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor uw woning ontwikkelingen, neem dan contact op met Vibes. Wij kijken graag samen met u naar uw opties.