KlokGroep verlaat na bijna 95 jaar Druten. De bouwer zal zich tegen het einde van dit jaar in Nijmegen vestigen. Daarvoor wordt nabij stadsbrug De Oversteek een nieuwe gebouw gerealiseerd.

Showroom met woningen op ware grootte

Het nieuwe hoofdkantoor wordt een indrukwekkend gebouw. Het kantoorpand omvat eveneens het LIV Inspiratieplein, een showroom van ruim 3000 vierkante meter. Grote glasvlakken geven mooi zicht op vier woningen op ware grootte in verschillende stijlen en met diverse typen inrichting volgens het Basehome-concept, die in het pand worden gerealiseerd. Kopers en huurders beleven zo de nieuwste ontwikkelingen en innovatie op woongebied.

Een dergelijk gebouw dat aan de hoogste eisen moet voldoen, vraagt veel in voorbereiding en uitvoering van de bouw. KlokGroep heeft Vibes Building Engineers gevraagd om een essentiële rol hierin te spelen. Zij hadden goede ervaringen opgedaan met onze werkwijze in eerdere projecten en vertrouwden ons de ontwikkeling van hun eigen kantoor toe. Een prestige project vol uitdagingen, dat geen fouten toelaat. Dat deze opdracht ons gegund is, voelen wij als een bevestiging voor onze toegevoegde waarde.

Breeam-excellent certificering

Vanaf het begin zijn wij betrokken bij de opzet van het project. Zelfs met de showroom met grote glazen oppervlakten, was het uitgangspunt om een stevig, duurzaam gebouw neer te zetten. Daarom is er gekozen voor houtskeletbouw in combinatie met een stevige staalconstructie. Omdat KlokGroep het houtskeletbouw in eigen beheer wilde uitvoeren, hebben zij Vibes ingeschakeld om dit te engineeren. Zo is al in het voortraject het benodigde inzicht verkregen in een 3D model, waar alle disciplines in verwerkt zijn.

Om een optimaal model te verkrijgen waar alle informatie in verwerkt is, zijn wij met alle co-makers gedurende enkele weken bij KlokGroep op de werkvloer aanwezig geweest. Met de input van constructeur, staalbouwer en vloerleverancier en uiteraard de betrokkenen van KlokGroep zelf, hebben we het Voorlopig Ontwerp t/m Definitief Ontwerp, de stukken voor de aanvraag omgevingsvergunning en de bouwkundige tekeningen voor uitvoering gereed gemaakt. Alle inspanningen hebben ertoe geleid dat dit bijzondere pand qua duurzaamheid zelfs een BREEAM-excellent certificering krijgt.

Duurzame installatie

Tijdens het ontwerp traject was er nog geen installateur betrokken. Om toch tot een goed en werkzaam 3D model te komen, hebben wij samen met een installatie adviseur in opdracht van KlokGroep het installatiemodel voor aanbesteding en uitvoering gereed gemaakt. De installateur kan zo de hoeveelheden uit het model halen en hoeft zelf niet meer te engineeren.

Een voorbeeld van hoe modern het gebouw wordt, is de aanvoer van verse lucht in het pand. De lucht wordt verder op in het terrein door een tunnel onder de grond aangezogen en via het noodtrappenhuis en de installatie in het pand verspreid. In de zomer wordt zo de warme buitenlucht gekoeld, in de winter voorverwarmd. Dit draagt bij aan het duurzame karakter.

Ons model in de praktijk

De bouw is inmiddels gestart. De funderingen zijn gestort en het eerste deel van de staalconstructie, de vloerisolatie, wapening en betonvloer waterbassin zijn gereed. De eerste houtskeletbouw elementen zijn al geproduceerd aan de hand van onze tekeningen voor de eerste paal geslagen werd en zullen binnenkort geplaatst worden. De meerwaarde van een goed 3D model bewijst zich in dit project eens te meer.

 
Bouwkundigmodel 01Bouwkundigmodel 02

HSB StaalINSTALLATIE 00

INSTALLATIE 01INSTALLATIE 02