“Als we het zelf willen doen, schakelen we Vibes in”

KlokGroep heeft eind 2016 hun nieuwe kantoorgebouw betrokken. Een bijzonder en inspirerend pand, waarin niet alleen de medewerkers een kantoorplek hebben, maar ook 4 woningen op werkelijke grootte gerealiseerd worden. Een dergelijk gebouw dat aan de hoogste eisen moet voldoen, vraagt veel in voorbereiding en uitvoering van de bouw. KlokGroep heeft Vibes Building Engineers gevraagd om een essentiële rol hierin te spelen.

Maurice Nijenhuis over de intensieve samenwerking met Vibes:

“Dit soort projecten houden wij het liefst in eigen hand. Daarom hebben we Vibes ingeschakeld, zij zitten bij ons in de bouwkeet, zijn flexibel en leveren goed werk. Zo kon Maurice ter Stal al voor de bouwaanvraag kritische details aanpassen en de andere co-makers aansturen. Martin Leeuwerink heeft een topprestatie geleverd bij de HSB constructie. Alle knopen en struikelpunten werden door hem continu ter plekke aangepast. Als we dit niet op deze wijze hadden aangepakt was ons pand nooit op tijd af geweest.”

“De jongens van Vibes spelen een voortrekkersrol en helpen de andere co-makers om de modellen perfect te krijgen. De output van de modellen is nu al gigantisch en we willen graag samen met Vibes kijken hoe we nog meer informatie uit de modellen kunnen krijgen.
De kwaliteit en flexibiliteit van Vibes is fantastisch. Ik blijf in de toekomst graag werken met de jongens van Vibes.”

Maurice Nijenhuis
Projectvoorbereider
KlokGroep, Nijmegen

MauriceNijenhuis

In de omvangrijke renovatie van de rioolwaterzuivering van ‘s-Hertogenbosch van Waterschap Aa en Maas, ondersteunen de engineers van Vibes de combinatie Besix-Hegeman. Rudy Vandendungen, Ontwerpcoördinator bij Besix, geeft aan dat de stijl van samenwerken bijzonder is.

De mensen van Vibes kloppen niet bij elk wissewasje aan, ze komen zelf met oplossingen voor de vragen die ze tegenkomen. Dat is echte toegevoegde waarde. Pro-activiteit!
Het voelde van het begin aan alsof ze collega’s zijn. Ik heb nooit het gevoel gehad dat we met externen samenwerkten. Onze samenwerking was hecht, als een deel van de ploeg.

Dit complexe project is dankzij de toepassing van BIM-modellen en door de aanpak van Vibes enorm inzichtelijk geworden. De raakvlakken en kritische aspecten zijn goed zichtbaar geworden. We verwachten dat door deze methodiek fouten tijdens de bouwfase worden voorkomen. En dat scheelt uiteraard tijd en geld.

Ik zeg het zonder aarzelen: een van de beste beslissingen die we bij dit project hebben genomen is het aan boord halen van de Vibes engineers voor het opzetten, aanvullen en onderhouden van de BIM-modellen. Thijs en zijn collega’s hebben het vanaf het begin goed opgezet. Doelmatig en efficiënt.

Rudy Vandendungen
Projectcoördinator & Hoofduitvoerder MEP
Besix-Hegeman, Barendrecht

Besixhegeman

“Goed, en nog snel ook”

Voor een project van circa 145 woningen in de wijk ‘Waalfront’ (deelgebied: Koningsdaal) van Nijmegen koos Trebbe voor de support van engineers van Vibes.

“De engineering was een behoorlijk complexe klus, met heel wat haken en ogen. Voor alle bouwkundige problemen en details is een oplossing gevonden. En wat prettig is: nog uitermate snel ook: we wonnen de klus in de bouwvak en eind september konden we voor de eerste 45 woningen met een compleet 3D-BIM model de verkoop in.

Een groot deel van het werk van de co-makers zat er al in, maar ook het model van installateur Van der Sluis is door Vibes in het bouwkundig model verwerkt. Dat leverde mooie verkooptekeningen op en Van der Sluis had een zeer gedetailleerd beeld van de installaties. Zonder fouten!

De engineers van Vibes hebben hun bouwkundig inzicht en vernuft goed ingezet. De eerste en tweede serie woningen van 45 en 50 woningen zijn uitverkocht. Missie geslaagd en de engineering van de volgende fase van 48 woningen is in volle gang. Met Vibes.”

Mark Jaspers
Projectmanager Basiswonen
Trebbe Oost en Noord
 
MarkJaspers

Bouwbedrijf Lont hanteert bij de ontwikkeling van woningen een vergaande integrale aanpak, waarbij Vibes Building Engineers de bindende factor vormt.
Alle Jacob van der Meulen probeert die centrale regie samen met Vibes vorm te geven. Hij is als werkvoorbereider van Lont zelf nadrukkelijk betrokken bij de stroomlijning van het ontwikkelproces.

“Voordat Patrick te Braak en Maurice ter Stal van Vibes aan de slag gingen met een basismodel, heb ik eerst wat belangrijke gegevens verzameld over bijvoorbeeld fundering en kozijnhoogtes en enkele doorsneden van het geheel. Die hebben we onderling goed afgestemd en daarna kon ik mij aan andere zaken wijden, in de wetenschap dat de Vibes-collega’s de ontwikkeling en inbreng van de co-makers goed in de gaten zouden houden. Het proces heeft een deskundige bewaker nodig”.

Alle Jacob van der Meulen ziet een permanente rol weggelegd voor Vibes. “Ik denk dat ik als werkvoorbereider in de loop van de jaren verder met deze methode te maken zal hebben. Voor het maken van het echte BIM-model vanaf nul, daar hebben we dan Vibes voor.”
 
Alle Jacob van der Meulen
Werkvoorbereider
Bouwbedrijf Lont, Sint Annaparochie (Friesland)
 
Alle Jacob vandermeulen

Bernard de Vries, projectleider bij Bouma Technisch Installatiebedrijf in Sumar (Friesland), geeft aan dat twee collega’s volop bezig zijn de wereld van 3D en integraal bouwen te ontdekken. Voor het modelleren van de installaties van een groot project met 81 woningen in Leeuwarden en een appartementengebouw in Almere werd Vibes’ Maurice ter Stal ingeschakeld.

“Het is prettig om er iemand met ervaring bij te kunnen halen. Iemand die vaker met dit bijltje heeft gehakt, die snel ingewerkt is en die vlot eventuele problemen kan helpen oplossen.”

“De externe oplossing gaf ons wat lucht én de zekerheid dat het modelleren goed voor elkaar kwam. Daarnaast is het ook goed voor onze eigen modelleurs om te zien hoe iemand met ervaring het aanpakt, problemen voorziet, voorkomt en helpt oplossen. Daar kunnen ze voor een volgende keer hun voordeel weer mee doen.”


Bernard de Vries
Projectleider
Bouma Technisch Installatiebedrijf, Sumar (Friesland)
bouma
"Het gevoel bij Vibes Building Engineers is goed, ik waardeer de open houding , de projectbegeleiding en de manier waarop Vibes kennis deelt. Vibes heeft nog geen echte concurrenten. De houding/mentaliteit om echt samen te willen werken en anderen ook mee te krijgen is voorlopig nog uniek in Nederland."
 

Nico ten Bosch
Manager Vastgoedverbetering
Stadgenoot, Amsterdam

U kunt hier een interview met Nico ten Bosch lezen.

Nico
“Vibes is de partner bij uitstek voor het opvangen van pieken in onze BIM activiteiten. Niet enkel dankzij hun flexibiliteit, maar vooral omdat zowel hun BIM modelleurs als projectcoordinatoren zich snel kunnen inleven in een welbepaalde organisatiecultuur. Bovendien, en dit blijkt helaas schaars op onze markt, hebben hun BIM modelleurs een bewezen technische bagage wat communicatieproblemen vermijdt. Wat Vibes vooral onderscheidt is dat zij zich niet beperken tot de ‘klus zelf’ maar telkens opnieuw meedenken aan innovatie- en optimalisatieopportuniteiten zowel op model- als op procesniveau.”
 

Thomas Vandenbergh
Project Manager – BIM Manager
BESIX Engineering Department, Brussel

 Vandenbergh
“De samenwerking met Vibes liep gewoon lekker. Ze hebben een down to earth, no-nonsense mentaliteit, pakken goed door, zijn vakkundig en continu bereikbaar. Wij kwamen binnen met alleen een paar losse schetsen, ze trokken wat mensen uit de kast en binnen 1 week lag er al een mooie 3D tekening. Dat vind ik erg goed.”
 

Joop Pisa
Directeur
Esra, Apeldoorn

Esra Intern Transport is een ervaren leverancier op het gebied van intern transportmateriaal op de Nederlandse markt. Door hun gestage groei werd een nieuw bedrijfspand, bestaande uit een bedrijfshal met kantoor, noodzakelijk. Vibes heeft binnen korte tijd 3D tekeningen vervaardigd en de omgevingsvergunning aangevraagd.

 Pisa
“De kracht van Vibes is dat zij zowel op abstract conceptueel niveau werken en denken, alsook concreet projecten uitwerken en engineeren in 3D. Ik werk graag met Vibes samen, zij kijken toch anders naar het bouwproces. De meerwaarde die wij bij Arc2 ervaren is de extra capaciteit die zij ons bieden als grote, flexibele partij, zodat wij meer en grotere projecten aankunnen. Ze zijn erg sterk in 3D/BIM tekenen, zetten snel stappen, leveren concrete resultaten en houden een strakke planning aan. En ze zijn zeer flexibel in het vertalen van de wens van de klant naar het uiteindelijke resultaat. ”
 
Gert Jan de Jong

oprichter van Arc2 Architecten,
Almere

Arc2 is een innovatief architectenbureau dat ernaar streeft de wensen van de opdrachtgever te transformeren tot aangename en inspirerende ruimten, waarin constructieve elementen een sprekende plaats krijgen. Integratie van techniek en vormgeving is voor Arc2 vanzelfsprekend. Daarom werkt Arc2 graag samen met partners die deze filosofie onderstrepen.

Gert-JanDeJong Nautilus

“Wij zijn heel tevreden over de samenwerking met Vibes. Wat ik belangrijk vind is dat zij verder kijken dan het project alleen. Zij zijn goed in de technische kant, dat blijkt uit het feit dat ze data uitwisselen tussen verschillende systemen zonder enig dataverlies. Ook bezitten de medewerkers een helicopterview waardoor ze structuren herkennen en goed doordacht hun BIM kennis optimaal inzetten. Soms hebben we stevige, constructieve discussies die het project ten goede komen. Vibes stelt door hun maatschappelijke betrokkenheid net andere vragen dan die je van een technische partner verwacht, met de bijbehorende creatieve oplossingen. Uiteindelijk staat in onze samenwerking het projectbelang altijd boven het individueel bedrijfsbelang. ”

Peter Pronk
Adjunct directeur
Timpaan, Rijssenhout

Timpaan is echt een andere ontwikkelaar, die veel aandacht geeft aan maatschappelijke ontwikkelingen en hier verantwoord mee om wil gaan. Belangrijk doel is het realiseren van betaalbare en kwalitatief hoogwaardige woningen voor starters, senioren, minder validen en mensen met een zorgindicatie. Deze kwaliteiten herkennen zij in Vibes, waar ze dan ook graag mee samenwerken.

peter pronk timpaan 2011